Check Tarieven - Frequently Asked Questions
Ik krijg heel wat vragen binnen. Blijf die gerust opsturen naar 70GigaWatt@gmail.com.
Ik zal ze misschien niet direct kunnen beantwoorden, maar de meest voorkomende vragen pak ik wel mee in deze frequently asked question.
Je weet toch niet wat de prijs in de toekomst gaat zijn? Hoe kan je dan een jaarfactuur schatten?
De prijs in de toekomst is inderdaad niet gekend. Maar er wordt wel al stroom en gas verhandeld op de termijnmarkt. Dat is de markt waar je stroom en gas kan kopen voor de levering in de toekomst (ik gebruik hier ICE, the Intercontinental Exchange, als referentie). Die prijzen zijn geen voorspeller van wat de prijs in de toekomst zal zijn, maar het is wel een prijs waaraan stroom en gas effectief nu verhandeld worden. Die prijs is dus marktconform en geeft eenzelfde vergelijkingsbasis voor alle tarieven.
Wordt de verlaging van de BTW meegenomen in de tariefcheck?
Nee. De tariefcheck rekent met de normale BTW regeling. De BTW verlaging van 21% naar 6% heeft uiteraard wel invloed hebben op de factuur zelf, maar niet op de rangschikking van de verschillende tarieven.
Wat betekent die kolom #tarieven? En wat betekent dat als die op "rood" staat?
Die kolom toont hoeveel tarieven die leverancier in de winkel heeft. Sommige leveranciers hebben maar een tarief, andere hebben er veel. Als een leverancier veel tarieven heeft, moet je natuurlijk wel goed opletten dat je ook het tarief hebt dat je gezien hebt in een prijsvergelijker. Soms voelen mensen zich comfortabel omdat hun leverancier bovenaan een prijsvergelijker staat, maar hebben ze een heel ander en misschien veel duurder tarief bij die leverancier. Daarom vermeld ik het aantal tarieven om er nadrukkelijk de aandacht op te vestigen. Als dat op "rood" staat, moet je goed opletten.
Kan ik hier vaste prijzen en variabele prijzen ook vergelijken?
Ja, dat kan. Om een vaste prijs te bepalen, maken leveranciers ook gebruik van de termijnmarkt om zich in te dekken. De berekening van die vaste prijs gebeurt dus aan de hand van de prijs van stroom en gas op die termijnmarkt. In de waardering voor variabele tarieven gebruik ik hier diezelfde termijnmarkt. Dus is de vergelijkingsbasis dezelfde, en kan je ook hier vast en variabel met elkaar vergelijken. Het verschil is natuurlijk dat bij variabele tarieven de getoonde waarde een inschatting en berekening is op basis van de termijnmarkt; de effectieve factuur zal me veranderen als de markt hoger of lager gaat. Bij een vaste prijs is dat niet zo en ligt de waarde vast over de periode waarvoor die prijs geldt.
Ik zie geen dynamische tarieven in de lijst. Waarom niet?
Dynamische tarieven koppelen verbruik of injectie elk uur aan de marktprijs. Dergelijke tarieven zou je moeten waarderen op basis van je persoonlijk verbruiksprofiel en in welke mate je in staat bent verbruik te verschuiven volgens de opportuniteiten van de markt. Die tarieven moet je dus op andere criteria met elkaar gaan vergelijken.
Momenteel is er maar één leverancier die een dynamisch tarief aanbiedt voor particulieren (zie https://www.engie.be/nl/dynamic-tarief/), dus is er niets te vergelijken.
Wat maakt deze prijsvergelijker zo anders dan al die andere? Waarom is deze prijsvergelijker “beter”?
De andere prijsvergelijkers maken gebruik van de methode beschreven in het charter van de energieregulator CREG (zie https://www.creg.be/sites/default/files/assets/Varia/Charter-B1614.pdf). Daarin wordt gesteld: “Voor producten met een variabele energieprijs worden de prijzen vermeld op basis van de laatst gekende waarde van de gebruikte indexeringsparameters”. Dat betekent dat je moet kijken naar een prijs uit het verleden waar alle informatie om een indexatieparameter volledig gekend is. Dat zal echter een vertekend beeld geven. Je kan zo immers geen vaste prijs (die kijkt naar de toekomst) en een variabele prijs (waarvoor die methode kijkt naar het verleden) vergelijken. Ook kan je variabele tarieven met een andere index niet gaan vergelijken omdat die -afhankelijk van de indexatieparameter- naar een andere referentie uit het verleden zullen kijken. Die methode leidt dus tot een onmogelijke vergelijking, omdat de gebruikte referentie in elk tarief anders is. In de methode die ik gebruik kijk ik vooruit naar de termijnmarkt. Zo is de referentie voor alle tarieven dezelfde.
Het grote voordeel van de methode uit het charter van de CREG is dat ze makkelijk is. De prijsvergelijkers moeten niet gaan rekenen, maar nemen eenvoudig een beschikbare parameter uit het verleden. Het nadeel is echter dat je op die manier geen gemeenschappelijke vergelijkingsbasis hebt en tarieven dus niet onderling kan vergelijken. Dus, de methode is eenvoudig, maar niet bruikbaar.
Wat doe je met kortingen die leveranciers geven?
Deze tariefchecker kijkt enkel naar wat er op de tariefkaarten van de leveranciers staat. Als er daarnaast nog kortingen gegeven worden, moet je die navragen bij de leveranciers zelf. Ik neem hier geen kortingen mee.
De vergelijking is uitgewerkt voor één bepaalde netbeheerder. Kan je dat ook voor andere doen aub?
Je woonplaats bepaalt welke netbeheerder in je stad/dorp actief is. Dat bepaalt welk distributietarief daar geldt. Maar dat tarief is hetzelfde voor alle leveranciers. Dat gaat dus wel impact hebben op het totaalbedrag van je factuur dat afhankelijk van het netgebied hoger of lager kan liggen, maar het heeft geen invloed hebben op de ranking in het vergelijken van prijzen.
Hoezo, een voorspelling van de jaarfactuur bij variabele prijzen? Je kent de prijs in de toekomst toch niet.
Dat klopt. Als je prijszekerheid wil over de looptijd van je contract, moet je een vaste prijs kiezen. Voor variabele prijzen ben je afhankelijk van de marktprijs zelf. Om de inschatting te maken voor variabele tarieven kijk ik daarom naar de termijnmarkt. Dat is de markt waar ook leveranciers stroom en gas kopen voor levering in de toekomst. Op basis daarvan kan je wel een inschatting maken van wat zo’n variabel tarief waard is op die termijnmarkt. Dat is geen kristallen bol, maar wel de best mogelijke marktconforme waardering van het moment.
Ik zie een bepaalde leverancier niet. Hoe komt dat?
Soms komt een leverancier niet voor in de lijst. Dat kan verschillende redenen hebben.
Soms heeft een leverancier nog geen tariefkaart gepubliceerd. Op die tariefkaart staat de informatie die ik nodig heb om de geschatte jaarfactuur te kunnen berekenen.
Soms staat een tarief niet in de lijst omdat het voor die combinatie niet beschikbaar is; bijvoorbeeld als een bepaald tarief wel een prijs heeft voor afname, maar niet voor terug levering, dan is het niet relevant voor de combinatie zonnepanelen en digitale meter.
Soms is een aanbod van een leverancier niet actief; bijvoorbeeld als die tijdelijk geen klanten aanvaard.
Die prijs op de groothandelsmarkt verandert constant. Verandert de verwachte factuur dan ook constant?
In de prognose van de jaarfactuur van een variabel tarief gebruik ik de termijnmarkt voor stroom en gas op een bepaald moment. Ik vermeld in elke simulatie dan ook de dag waarom die prijzen op de groothandelsmarkt genoteerd werden. Als de prijs op de groothandelsmarkt stijgt, dan stijgt de verwachte jaarfactuur mee bij variabele tarieven. Als die prijzen dalen, daalt de verwachte jaarfactuur.